top of page

Mindfulness en stressreductie

Is mindfulness zweverig? Integendeel! Met open aandacht aanwezig zijn bij wat er in dit moment leeft is het summum van realiteit. Er is niets anders dan dit moment! En toch zweven we vaak ergens rond in verleden of toekomst. Laten we ons leiden door het juk van de meetlat, door 'hoe het hoort'. En raken we onszelf daarin soms kwijt. 

De weg terug naar jezelf is door stil te staan, naar binnen te gaan, je te openen voor wat er NU is. De kracht van aandacht te ontdekken. En van daaruit te ontdekken dat er ruimte is, en dat je keuzes hebt. Dat je alle antwoorden, alle wijsheid al in je draagt. Mindfulness is hierbij een manier. 

MBSR - Mindfulness Based Stress Reduction - richt zich specifieker op een vrijere omgang met stress.

De training werd in de 70er jaren ontwikkeld door de Amerikaanse arts en boeddhist Jon Kabat-Zinn om mensen met ernstige pijnklachten op een andere manier te kunnen helpen. Hij putte hierbij uit eeuwenoude boeddhistische wijsheden en technieken die we in het Westen vaak zijn kwijtgeraakt, en die ons juist kunnen helpen in onze stressvolle samenleving. De resultaten waren vanaf het begin verrassend positief, en sindsdien heeft MBSR een grote vlucht genomen. 

Ingrid Appels geeft de officiele training MBSR zoals ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Natuurlijk afgestemd op de deelnemers.

The only way

OUT

 is the way

IN

Het is niet te voorkomen

dat vogels van droefheid landen op onze schouders;

wel is te voorkomen

dat zij nesten bouwen in ons haar. 


- Chinees gezegde

In de 8-weekse training MBSR leer je stap voor stap een milde, nieuwsgierige grondhouding te ontwikkelen naar wat er NU leeft. In werkelijke verbinding met dit moment, met jezelf, de situatie. Je krijgt inzicht in je automatische patronen, en ruimte om keuzes te maken en stappen te zetten. 

MBSR verbetert je focus, creativiteit en innerlijke rust. Het is daarbij wetenschappelijk bewezen effectief bij (stress-gerelateerde) klachten als piekeren, slaapproblemen, (chronische) pijn, burnout.

 

"When you touch one thing with deep awareness, you touch everything."
- Lao Tzu 

Een groepstraining heeft als voordeel dat je van andere deelnemers kunt leren. Een individuele training heeft andere voordelen: Tijdstip, frequentie en locatie zijn in overleg. En er kan heel specifiek ingezoomd worden op jouw eigen levenssituatie. 

Praktische informatie vind je hier.

Je opgeven voor een training kan 

Het gebeurt me niet vaak dat ik iemand tegenkom die, meteen bij de eerste ontmoeting al, zo helder ziet wat er in mij omgaat en daar met zoveel duidelijkheid over kan praten. Ingrid Appels is zo iemand.

 

Ingrid rijkt waardevolle methoden aan om het zelfbewustzijn te vergroten en daarmee rust en zekerheid te vinden. 

bottom of page