top of page

Meditatie

 

 

 

 

Meditatie hoort bij de basis van alle boeddhistische training. In het Zenboeddhisme vormt het zelfs het hart, Zen betékent meditatie. Het komt van het Chinese woord Ch'an, dat op zijn beurt is afgeleid van het Sanskriet woord Dhyana, wat 'meditatie' betekent. 

 

Meditatie is de ultieme vorm om je te leren verbinden met het hier en nu. Om je bewustzijn te leren openen voor alles dat zich in dit moment aandient. Boeddha betekent: de Wakkere. Het is een wakker worden voor de realiteit van dit moment. Misschien niet zoals we denken dat het is. Maar zoals het is op een dieper niveau, voorbij ideeen en concepten. In verbinding met de levende werkelijkheid, die voortdurend verandert. Het is een innerlijke reis, die het mogelijk maakt jezelf ten diepste te leren kennen. En van daaruit te zien wat het moment vraagt, wat jouw functioneren in het leven kan zijn. 

"In Zen practice there is no line drawn

between a daily life of mindful attention

and the spiritual exercise of meditation."

- Maezumi Roshi

Het is heel waardevol om regelmatig te oefenen. Liever iedere dag tien minuten dan 1x per week een uur. Met een ander mediteren helpt daar enorm bij. Ik bied ondersteuning, in de manier van mediteren en in de regelmaat. Dit kan ook via zoom. Vraag gerust naar de mogelijkheden. 

Sensei Ingrid Shugetsu Appels begon haar Zentraining in 2000 in de lineage van de bekende Japanse Zenmeester Maezumi Roshi, bij Tenkei en Myoho Roshi, in hun Zenklooster in Groningen. Hier ontmoette ze de Japanse Zenmeester Junyu Kuroda Roshi, een broer van Maezumi Roshi. Hij werd formeel haar Zenleraar. In januari 2016 ontving Ingrid van Kuroda Roshi transmissie, wat haar officieel Zenleraar maakt in de Japanse Soto-traditie. 

 

In studying ourselves,
we find the harmony
that is our total existence.
We do not make harmony.
We do not achieve it or gain it.
It is there all the time.
Here we are,
in the midst of this perfect way,
and our practice is simply
to realize it
and then to actualize it
in our every day life.

- Maezumi Roshi

556282_224808807625593_1075117024_n.jpg
bottom of page